اغلب ما درباره فوايد پرتقال براي سلامتي و سرماخوردگي آگاه هستيم. اما بهتر است بدانيد ويژگيهاي اين ميوه مفيد تنها به اين ختم نميشود.
پرتقال از هر جنس و متعلق به هر اقليمي كه باشد، ميوهاي است آبدار، خوشمزه و مغذي كه هم ميانوعدهاي سالم است و هم در تهيه غذا و دسر استفاده ميشود. يك عدد پرتقال كامل تقريبا حاوي ۶۰ كالري و چربي، كلسترول يا سديم آن برابر با صفر است. با اين حال پرتقال هميشه به داشتن ويتامين ثفراوان معروف بوده.
در واقع پرتقال ميوهاي است كه فوايد بسياري براي سلامت انسان دارد. از تقويت دستگاه ايمني بدن گرفته تا ترميم پوست، كمك به حفظ سلامت قلب و كنترل سطح كلسترول. علاوه بر اين، برخي از شواهد به تاثير مثبت مصرف پرتقال بر كاهش خطر بيماريهاي تنفسي، برخي از انواع سرطان، ترميم زخمها، دفع سنگ كليه و روماتيسم مفصلي اشاره ميكنند.
از طرفي، آبپرتقال مملو از مواد مغذي است. هرچند آب اين ميوه به تنهايي داراي فيبر نيست اما لايه سفيد رنگ بين پوسته و ميوه داراي فيبر فراوان است. فراموش نكنيد كه نوشيدن آبپرتقال بيشتر از خوردن يك پرتقال كامل به سوزاندن كالريها كمك ميكند.
بيشتر بخوانيدهمهچيز درباره لبو ؛ از خواص و مضرات تا نكات طبخحقايق شگفت انگيز درباره خواص نارنگي فوايد پرتقال براي سلامت بدناغلب مركبات داراي ميزان قابل توجهي ويتامين ث هستند، اما پرتقال بين مركبات ديگر از ويتامين ث بيشتري برخوردار است. ويتامين ث نوعي آنتياكسيدان قوي است كه با پاك كردن بدن از راديكالهاي آزاد مخرب و خنثي كردن آنها، از سلولهاي بدن مراقبت ميكند. بد نيست بدانيد راديكالهاي آزاد اتمهاي واكنشياي هستند كه از عواملي مانند آلودگيهاي محيطي، دود سيگار و استرس شكل ميگيرند. قرار گرفتن در معرض راديكالهاي آزاد ميتواند منجر به امراض مزمن مانند سرطان و بيماريهاي قلبي شود.
از ديگر فايدههاي ويتامين ث تقويت ايمني بدن انسان در مقابل ويروسها و عفونتهاي روزمره مانند سرماخوردگي است. تحقيقات انجام شده نشان ميدهند كه ويتامين ث موجود دراين ميوه ارتباط مستقيمي با كاهش خطر ابتلا به برخي از انواع سرطان دارد كه يكي از آنها سرطان روده است. مصرف ويتامين ث از جهش DNA جلوگيري كرده و طبق مطالعات انجام شده تقريبا ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرطانهاي روده بزرگ بر اثر جهش ژنتيكي BRAF ايجاد ميشوند.
بر اساس مطالعات انجام شده در مورد ارتباط ويتامين ث و تاثير آن بر سرطان، ويتامين ث و فوليك اسيد فراوان در آبپرتقال در كنار داشتن خواص آنتياكسيداني آن ميتواند احتمال آسيب به DNA و در نتيجه خطر ابتلا به سرطان را كاهش دهد.
در كنار ويتامين ث، پتاسيم، كولين و فيبر همگي براي سلامت قلب مفيد هستند. پتاسيم، يك الكتروليت معدني ضروري براي حفظ عملكرد سالم دستگاه عصبي، پايين نگه داشتن فشار خون و پيشگيري از حمله قلبي است. از طرفي كمبود آن منجر به آريتميا (تپش نامنظم قلب) و به دنبال آن بالا رفتن فشار خون و از دست رفتن كلسيمدر استخوانها ميشود.
به گفته متخصصان، پرتقال سرشار از فولات است، نوعي ويتامين ب كه به بدن در پايين نگه داشتن سطوح هموسيستئين (آمينو اسيد موجود در گوشت قرمز) كمك ميكند و با سلامت قلب ارتباط مستقيم دارد.
فيبر موجود در پرتقال به پايين آوردن قند خون در افراد مبتلا به ديابت نوع يك و حفظ تعادل قند خون، ليپيد و انسولين در بيماران مبتلا به ديابت نوع دو تاثير بسيار دارد. علاوه بر اين، خاصيت فيبر در كمك به هضم غذا و پايين نگه داشتن كلسترول با جلوگيري از جذب كلسترول در مجاري خوني قابل توجه است.
آيا مصرف پرتقال كاملا بيخطر است؟بايد بگوييم خير. پرتقال همانقدر كه خوب و مفيد است مانند هر خوراكي ديگري بايد به اندازه مصرف شود. خوردن بيش از اندازه پرتقال عوارض جانبي زيادي دارد. زيادهروي در خوردن پرتقال و حجم زياد فيبر ميتواند روي هاضمه تاثير منفي گذاشته و موجب دردهاي شكمي و اسهال شود.
با اين كه پرتقال تقريبا عاري از چربي است، اما خوردن چندين پرتقال در روز ممكن است موجب اضافه وزن شما شود. مصرف ويتامين ث بيش از حد (بيشتر از ۲۰۰۰ ميليگرم در روز) ممكن است شما را دچار اسهال، حالت تهوع، سوزش معده، نفخ، شكم درد، سردرد، بيخوابي و استفراغ كند.
پرتقال به عنوان يك ماده غذايي داراي اسيد بالا ممكن است باعث سوزش معده مخصوصا در كساني شود كه معمولا از سوزش معده (در اصطلاح پزشكي، رفلاكس معده) رنج ميبرند شود.
پوست پرتقال را بخوريم يا دور بياندازيم؟پوست پرتقال سمي نيست و همانطور كه بسياري از آشپزها ميدانند پوست پرتقال يك طعمدهنده فوقالعاده است. با اين كه پوست پرتقال قابل خوردن است، به اندازه پالپ آن آبدار و شيرين نيست. هضم پوست پرتقال ميتواند سخت باشد و اگر پرتقالي كه انتخاب كردهايد ارگانيك نباشد، حتما حاوي مواد شيميايي است.